dimarts, 31 d’octubre de 2006

Panellets


INGREDIENTS:
600 g ametlles picades (farina d'ametlles)
500 g sucre
250 g patata bullida
1 ou gran
raspadura de llimona
pinyons, ametlles ratllades, codonyat, cafe, coco, etc.

COM ES FA?
- Bullim la patata en aigua.

- Fem una massa amb la farina d'ametlla, el sucre, la patata bullida, el rovell d'ou i la raspadura de llimona. Hem d'assegurar-nos que la patata queda ben desfeta, que no queden trossets sencers.

- Formem boletes amb la massa i, segons el nostre gust, posem els altres ingredients (pinyons, ametlles ratllades, etc).

Panellets de pinyons o ametlles: els pinyons i les ametlles s'aguanten millor si abans banyem la bola de panellet amb una barreja de rovell d'ou i almívar. (L'almívar el fem de la manera següent: posem  35 g d'aigua junt amb 35 g de sucre al foc. Quan arrenca el bull, treiem del foc i deixem refredar). Una vegada fets, es pinten generosament amb ou batut i, immediatament després d'haver-los tret del forn, els tornem a pintar però aquesta vegada amb el pinzell escorregut. Aquesta darrera capa d'ou serveix perquè ens quedin lluents.

Panellets de coco:  hem de barrejar una part de la massa amb coco sec en la proporció que ens agradi. Els hi donem forma de conus o muntanyeta i pintem la punta amb una mica d'ou. Procurem no posar massa coco perquè si no queden massa secs.

Panellets de vainilla: hem de barrejar una part de la massa amb pols de vainilla en la proporció que ens agradi. Els hi donem forma de disc, enfoncem el centre amb un tap de suro (de vi) i hi posem mitja guinda.Pintem la massa de massapà amb ou.

Panellets de xocolata: hem de barrejar una part de la massa amb xocolata en pols en la proporció que ens agradi. Els donem forma rodona i arrebossem amb força sucre glas. A mi m'agraden més amb Colacao que amb xocolata en pols sense sucre.

Panellets de cafè: barregem cafè soluble amb unes gotes d'aigua (molt poca aigua per no aigualir la massa),  i ho incorporem a la massa de panellet. Barregem bé. Els hi donem forma de gra de cafè i arrebossem amb força sucre glass.

- Folrem la safata del forn amb paper de forn i col·loquem els panellets a sobre.

- Encenem el forn a 220 ºC, amb escalfor a dalt i a baix.

- Quan el forn ja està calent, col·loquem la safata en la part mitja-baixa del forn. Posem a coure, amb escalfor a dalt i a baix, durant 6 minuts. Passat aquest temps, posem una mica el grill, uns 2 minuts, vigilant que no es cremin.

- Quan els treiem del forn estan molt tous, però quan es refreden s'enforteixen més.