diumenge, 31 d’octubre de 2010

Espirals de brioix farcides


INGREDIENTS
Per a la masa:
150 ml llet
una culleradeta de sal
50 g de sucre
70 g de mantega o margarina
3 rovells d'ou + 1 ou per pintar
1 sobre de llevat sec de forner
400 g de farina (si els rovells són grans, potser haurem d'utilitzar més farina)
orenga per espolvorejar

* Si la massa la utilizem per a farcir de dolç, haurem d'afegir 2 cullerades de sucre avainillat.
Per al farcit:
Pernil dolç i formatge, bacon, sobrasada, etc.
Cabell d'àngel, melmelada, crema pastissera, etc.


COM ES FA?
Si ho fem a mà:
- En un bol barregem la llet, la sal, el sucre i la mantega desfeta. A continuació afegim els rovells i remenem.
- Barregem el llevat amb la farina i ho incorporem a la barrega anterior.
- Amassem tot el conjunt fins que la massa estigui perfectament lligada. Si veiem que la massa queda molt suelta, afegirem més quantitat de farina. Perquè no se'ns enganxi la massa a les mans, ens posarem oli.

Si ho fem amb panificadora:
- Posem a la cubeta els ingredients en aquest ordre: llet, sal, sucre, mantega desfeta, els rovells, la farina i el llevat.
- Programa d'amassat (en el meu cas el número 12).

A partir d'aquí procedim igual tant si ho hem fet a mà com amb panificadora:
- Estirem la massa formant un rectangle, el pintem amb mantega fosa, afegim el farcit, primer el formatge i després el pernil, i enrotllem, força apretat, com si fos un braç de gitano.

- Amb un ganivet esmolat, anem fent "llesques" gruixudetes i les posem en una safata de forn, prèviament coberta amb paper de fornejar.

- Pintem amb ou batut,espolvoregem amb orenga i deixem que doblin el seu volum (unes 2-3 hores llargues), ben tapat.

- Encenem el forn a 180ºC.

- Fornegem 20 minuts, fins que veiem que estan daurades. Al final posem una mica el grill perquè s'acabin de daurar.

COMENTARIS: aquesta recepta es pot fer amb pasta de full en lloc de massa de brioix.