dissabte, 24 de juliol de 2010

Larpeira

Es tracta d'un dolç típic de Galícia, la bola larpeira, o bollo goloso.
INGREDIENTS:
Massa:
50 g. d'anís dolç o sec
200 ml. de llet
100 g. de mantega a punt de pomada
50 g. de llevat fresc (jo he posat un sobre de llevat sec de forner)
50 gr. de sucre
2 ous
1 pessic de sal
600 g. de farina de força

Almívar:
75 ml. d'aigua
50 g. de sucre
50 ml. d'anís

Crema pastissera: és convenient fer-la amb temps perquè es refredi
250 ml. de llet
2 rovells d'ou
15 g de farina
10 g de maicena
1 culleradeta de sucre avainillat
60 g de sucre

COM ES FA?
- Escalfem la llet una mica perquè estigui tèbia i disolem el llevat en ella.

- En un bol posem la farina, els ous, el sucre, la mantega a punt de pomada, la sal i l'anís. Amassem, i quan ja ho tenim mig amassat, incorporem la llet amb el llevat disolt.

- Seguim amassant fins que obtinguem una massa compacta i que no s'enganxi als dits. Posem la massa en el bol i tapem amb film de cuina. deixem reposar fins que dobli el seu volum.

- Mentre està reposant la massa, fem la crema pastissera. Deixem refredar en el recipient tapat perquè no es formi un tel.

- Passat el temps de repós, tornem a amassar uns segons per baixar la fermentació i tornem a deixar reposar 10 minuts més.

- Li donem forma arrodonida i aplastada però no gaire fina (jo, en aquest cas, li he donat forma de coca), la pintem amb ou (jo l'he pintat amb aigua) i fem uns talls en quadrats més o menys profunds pèro que no arribin a travessar la massa, tornem a deixar fermentar fins que torni a doblar el seu volum.

- Mentre està fermentant, fem l'almívar: posem l'aigua i el sucre al foc fins que bullin. Ho treiem del foc i afegim l'anís, i deixem refredar.

- Una mica abans que acabi el temps de fermentació, encenem el forn a 180-190ºC perquè es vagi escalfant.

- Quan ja ha tornat a doblar el seu volum, posem la crema pastissera en una màniga pastissera i la posem en els talls que hem fet abans en la superfície de la coca.

- Humitegem una mica de sucre amb anís i espolvoregem per tota la superfície.

- Posem al forn durant entre 20-25 minuts amb funció ventilador. En el forn hem de posar un recipient amb aigua perquè amb el vapor creix molt millor.

- Quan la treiem del forn, l'humitegem amb l'almívar.


COMENTARIS: És molt bo. Aquesta massa es pot utilitzar perfectament per fer coques de Sant Joan. Recepta de Rosa la golosa