dilluns, 30 d’agost de 2010

Focaccia de bacon i olives


INGREDIENTS:
Per a la massa:
500 g de farina de força
10 g de sal
20 g de sucre
40 g d'oli oliva 0,4º
300 cl de aigua
1 sobre de llevat sec de forner

Per al farcit: es pot fer de qualsevol cosa, jo he posat:
oli oliva 1º
bacon tallat a trossets petits
orenga
olives negres
romaní fresc
formatge ratllat

COM ES FA?
- La masa es pot preparar a mà o a la panificadora. Jo la vaig fer a la panificadora (Home Bread Baguette, Moulinex) amb el programa núm. 13 (1 hora, 25 minuts), posant a la cubeta primer els ingredients líquids i després els sòlids.

- Si la fem a mà: Barregem tots els ingredients menys el llevat. Amassem. Al final de l'amassat incorporem el llevat i seguim amassant fins a obtenir una massa tova que no s'enganxi als dits.

- Quan la massa ja està preparada, s'extén en una safata del forn amb paper de fornejar i una mica de farina, i deixem reposar uns 30 minuts.

- Encenem el forn a 200ºC.

- Passat aquest temps, quan la massa ja ha pujat, es marquen petits forats amb els dits o qualsevol estri que ens ajudi a marcar per a donar-li la forma típica de la recepta. Els forats s'han de marcar fins al fons, és a dir, foradant tota la focaccia.

- Ara ja hem d'estendre els ingredients que li volguem posar. En el meu cas he posat:

1.- Reguem abundantment la focaccia amb oli d'oliva 1º. M'he ajudat d'un pinzell per acabar de distribuir l'oli i pintar tota la superfície.

2.- Escampem generosament orenga per tota la superfície.

3.- Distribuïm trossets de bacon, olives negres tallades a rodanxes i fulles de romaní fresc.

4.- Per acabar, posem una mica de formatge ratllat per sobre.

- Finalment, ho fiquem al forn, a 200ºC durant 20-25 minuts, el temps variarà en funció del forn.

COMENTARIS: amb aquestes quantitats, surt molta massa de focaccia, podem dividir-la en dos parts i congelar la que no utilitzem per més endavant.