divendres, 31 de desembre de 2010

Raïm de cap d'any


INGREDIENTS:
100g de llet
100 g aigua
1 cullerada d'aigua d'azahar
1/2 culleradeta de sal
100 g mantega
125 g sucre
Ratlladura de llimona, taronja, etc.
600 g farina de força
2 sobres de llevat sec
12 preses de xocolata (opcional)

Per decorar:
ou batut per pintar
sucre

COM ES FA?
- Posem els ingredients a la Panificadora (Home Bread Baguette, de Moulinex) en l'ordre indicat més amunt i fem un amassat i llevat (programa 13, 1 hora 25 minuts).

- Passat aquest temps, amassem lleugerament la massa per treure l'aire de la fermentació i dividim la massa en 13 trossos. 

- Aquest pas és opcional: a cadascun dels trossos de massa que formaran el raïm, posem un tros de xocolata a dintre que recobrirem amb la resta de la massa. Millor si trenquem la xocolata a trossets perquè així es desfarà millor.

- Cobrim la safata del forn amb paper de fornejar i, a sobre, dipositem els grans de "raïm" i el peciol, que haurem fet amb cadascun dels trossos de la massa. Cal que els col·loquem una mica separats perquè després creixeran.

- Deixem fermentar fins que dobli el seu volum, tapat i en un lloc protegit de corrents (jo el poso dins del forn, apagat), aproximadament 1 hora i mitja.

- Passat aquest temps, encenem el forn a 200ºC. Posem a dintre un recipient amb aigua.

- Pintem el "raïm" amb ou batut, anant amb molt de compte, i el fiquem al forn (esclafor a dalt i a baix) durant 15 minuts. Si veiem que queda massa torrat, el cobrim per sobre amb paper d'alumini.

- El deixem refredar sobre una reixeta i quan estigui fred, espolvoregem amb sucre glass.

COMENTARIS: recepta trobada a Pan, dulces y otras palabras.

ANOTACIONS: La propera vegada faré una fermentació més i posaré  només 1,5 sobres de llevat sec.

2 comentaris:

Jo mateixa ha dit...

Qué mono!!!
Deu fer pena menjar-lo.

kalidoscopi ha dit...

No, que va. Amb la panificadora no costa gens fer-lo.