dissabte, 18 de gener de 2014

Rosenkuchen de crema


INGREDIENTS:
Per a la massa:
400 g farina de força
25 g llevat fresc ó 1 sobre de llevat sec
2 cullerades de mel
1 iogurt natural
50 g mantega
2 ml. aroma de vainilla
50 g sucre
1 ou mitjà + 1 ou per a pintar
(motlle rodó desmotllable)
50 g llet
melmelada d'albercoc i aigua per a pintar

Per a la crema:
500 g llet
3 rovells d'ou
125 g sucre
1 branca canyella, vainilla o pell de llimona
40 g maizena


COM ES FA?

- Primer de tot fem la crema pastissera perquè així estigui freda quan hagim d'utilitzar-la.

Si ho fem a mà:
- Primer fem la crema: posem tots els ingredients en un pot a foc mig i remenem contínuament fins a aconseguir una textura de crema.

- A continuació fem la massa. Posem en un got la llet amb la mantega i l'essència de vainilla, i temperem uns segons al microones. Reservem.

- En un altre got, posem la mel, el llevat i barregem fins que quedi una crema homogènia. Li afegim el iogurt, l'ou i barregem.

- En un bol posem la farina i fem un volcà, al centre incorporem la barreja de llevat, mel i ou.

- A poc a poc, anem afegint la llet que prèviament hem escalfat al microones. Anem barrejant amb la farina que esta a les parets del bol, i amassem fins a obtenir una massa elàstica i que no s'enganxi a les mans. Si cal, afegirem més farina.

Si ho fem amb panificadora:
- Posem a la panificadora (Home Bread Baguette, Moulinex) tots els ingredients posant primer els líquids i després els sòlids. Posem el programa d'amassar i llevar (num. 13, 1 hora 25 minuts).


- En una superfície enfarinada, amassem la massa  per treure-li el gas, la posem en un recipient, prèviament enfarinat, la tapem amb un drap i la deixem fermentar una hora fins que dobli el seu volum (jo la poso al forn a 36ºC).

- Enfarinem la taula de treball i aboquem la massa, li treiem el gas, i amb el corró enfarinat l'estenem donant-li forma rectangular, amb un gruix de mig centímetre.

- Repartim la crema per tota la superfície i enrotllem com si fos un braç de gitano.

- Embadurnem un motlle rodó (i desmotllable) amb mantega i farina.

- Amb un ganivet molt esmolat, tallem la massa en porcions de 3 cm. de gruix, i anem posant els trossos en el motlle amb la crema mirant cap a dalt.

- Tapem amb un drap i deixem que torni a fermentar fins que dobli el seu volum.

- Escalfem el forn a 185ºC. Pinzellem la superfície del brioix amb ou batut o clara d'ou, i fiquem al forn 40 minuts.

- Quan falti poc per treure del forn, barregem una mica de melmelada amb una mica d'aigua i l'escalfem.

- Treiem del forn el brioix, i pinzellem amb la melmelada. Tornem a ficar al forn fins que acabi el temps de cocció.

COMENTARIS: Recepta trobada a La cocinika de Ana. A la recepta amb panificadora, jo la deixo fermentar una vegada més, és a dir, la fermentació de la panificadora més les altres dues que estan explicades aquí.