diumenge, 20 d’abril de 2014

Mona de Pasqua tradicional



INGREDIENTS (per a 2 mones):
Per a la massa mare:
100 g farina de força
una culleradeta de llevat sec
60 ml. aigua

Per a la mona:
440 g farina de força
1 sobre de llevat sec
80 oli oliva extra verge
3 ous
140 g sucre
raspadura 1 pell de llimona
15 g aigua azahar
un pessic de sal

COM ES FA?
El dia abans preparem la massa mare:
- Desfem el llevat en l'aigua tèbia fins que estigui ben disolta.
- En un bol posem la farina i li afegim l'aigua amb el llevat disolt. Barregem bé fins a obtenir una massa homogènia, no cal amassar molt.
- Ho deixem tapat fins al dia següent.

Per fer la massa de la mona:
- En la panificadora (Home Bread Baguette, Moulinex) posem: els ous, la sal, l'oli, l'aigua d'azahar, la raspadura de llimona, el sucre, la masse mare, la farina i el llevat. Posem el programa núm.12 d'amassat (15 minuts). (

- Treiem la massa de la cubeta, fem una bola i la deixem reposar 1 hora i mitja tapada amb un drat de cuina i en un lloc sense corrents (jo la poso al forn a 36ºC).

- Fem els ous durs i els deixem refredar.

- Passat aquest temps, aboquem la massa sobre la superfície de treball, prèviament embadurnada d'oli. Dividim la massa en dues parts (no estirant-la, sinó tallant-la). Si volem decorar-la, de cada part de la massa, podem reservar una mica per fer-li la decoració.

- Amb cada tros de massa fem una bola i en el centre li fem un forat amb els dits, obrint-lo bé perquè després no es tanqui durant la segona fermentació ni durant la cocció.

- Posem la massa sobre la safata del forn, prèviament folrada de paper de fornejar. Si hem de decorar la mona amb trossos de massa, ho fem ara. Tapem la massa amb un drap i tornem a deixar fermentar durant una altra hora i mitja, o fins que la massa hagi doblat el seu volum.

- Encenem el forn a 175ºC, amb escalfor a dalt i a baix, i posem una cassoleta amb aigua a la part de baix del forn per crear una atmòsfera humida.

- Pintem la mona amb un ou, clara d'ou o llet, li posem sucre o sucre humitejat amb  aigua espolvorejat per sobre.

- Fiquem al forn durant uns 15-20 minuts.

COMENTARIS: Recepta trobada a Gastronomía y Cia.