dijous, 8 de maig de 2014

Xuxos de crema


INGREDIENTS:
250 g. farina de força
½ culleradeta sal
1 ½ culleradeta llevat sec de forner.
1 culleradeta de vainilla en pols o 9 g de sucre avainillat
45 g sucre
1 ou
90 ml llet sencera tèbia
15 g. mantega a temperatura ambient i tallada a daus

Farcit: crema pastissera espessa
Per arrebossar: sucre amb una mica de canyella.

COM ES FA?
- En un bol gran barregem la farina tamisada, la sal, el sucre, la vainilla en pols i el llevat.

- Li donem forma de volcà i al centre aboquem l'ou semibatut i la llet tèbia, mentre anem remenant amb una cullerada de fusta. La llet l'anirem afegint a poc a poc. Seguim remenant fins a tenir tots els ingredients ben integrats i obtenim una massa tova.

- Sense deixar de remenar, afegim la mantega i amassem fins que la massa es comenci a desenganxar de les parets. Així i tot, la massa resultant segueix sent tova i enganxosa.

- Embadurnem un bol amb oli i/o farina, i col·loquem la massa. Tapem i deixem fermentar, en lloc tebi, al voltant d'1 hora i mitja o fins que hagi doblat el seu volum. Jo la deixo dintre del forn a uns 35ºC.

- Passat aquest temps, estirem la massa amb un corró formant un rectangle. Després de la fermentació, la massa no serà tan enganxosa però millor si ens embadurnem les mans i el corró de farina.

- Dividim la massa en triangles (com si anessim a fer croissants). Posem una mica de crema en la base del triangle i enrotllem la massa sobre sí mateixa, com si fessim croissants. Tanquem bé pels costats perquè no se surti la crema. Deixem que tornin a fermentar sobre la safata del forn embadurnada amb oli, farina o paper de fornejar, fins que tornin a doblar el seu volum.

- Escalfem abundant oli i els fegim anant amb compte que no se'ns cremin. Millor anar-los girant sovint fins que estiguin daurats.

- Els treiem del foc i els posem sobre paper de cuina . Finalment els arrebossem amb sucre barrejat amb una mica de canyella.

COMENTARIS: Recepta trobada a i-recetas