dissabte, 14 de març de 2015

Portokalopita, pastís grec de taronja


INGREDIENTS:
250 g. pasta filo
2 taronges (ratlladura de la pell i suc)*
3 ous
170 g iogurt grec natural
90 g. oli d'oliva suau
50 g. sucre
una culleradeta de llevat

Per a l'almívar:
110 g. sucre
1 cullerada de mel (preferiblement d'azahar o sabor suau)
1 taronja (pell i suc)*
150 g. aigua
½ culleradeta de canyella en pols
1 cullerada d'aigua d'azahar

 1/2 taronja per decorar*

* Si les taronges no són ecològiques, primer les hem de rentar amb aigua i una mica de sabó per treure tots els pesticides.


COM ES FA?
- Primer de tot, preparem l'almívar. En un pot que pugui anar al foc posem l'aigua amb el sucre, la mel, la canyella, el suc de taronja i la pell de taronja. Posem al foc i deixem que bulli durant uns 8-10 minuts. Anem remenant de tant en tant. Traiem del foc, li afegim l'aigua d'azahar i deixem que refredi totalment.

Per a fer el pastís:
- Encenem el forn a 180ºC.

- Engreixem un motlle de 25x15 cm. i a continuació el folrem amb paper de fornejar.

- Trenquem la pasta filo en trossos petits amb les mans i els posem posem en un bol i reservem. Deixem que s'assequin una mica i mentrestant anem fent la crema del pastís.

- En un bol posem la ratlladura de la pell de les dues taronges, el suc, el iogurt grec, els ous, el sucre, l'oli, el llevat i un pessic de sal. Batem fins a integrar tots els ingredients.


- Aboquem la crema sobre la pasta filo i remenem bé amb una espàtula perquè s'impregni tot.

- Aboquem la massa en el motlle.

- Tallem a llesques fines la mitja taronja que tenim reservada per a decoració, i posem les rodanxes per sobre del pastís.

- Fiquem al forn durant 45-60 minuts (fem la prova de l'agulla), depenent del motllo que hagim utilitzat. Al final podem posar una mica el grill perquè quedi una mica torrat.

- Posem el  pastís sobre una reixeta, li fem uns forats amb un ganivet o un punxó (perquè penetri bé l'almívar), i aboquem l'almívar per sobre.

- Deixem que refredi durant al menys una hora abans de servir-la.

COMENTARIS: Recepta trobada a El rincón de Marimel