dissabte, 27 de juny de 2015

"Pie" de poma


INGREDIENTS:
Per a la massa :
250 g de farina de rebosteria
40 g sucre
un pessic de sal
10 ml (o 2 cullerades soperes) aigua freda
1 rovell d'ou
160  mantega o margarina freda

Per al farcit de poma:
6 pomes Golden pelades i trocejades
6 cullerades soperes de sucre blanc o integral
una culleradeta (de moka) de canyella en pols


COM ES FA?
-  Primer comencem preparant el farcit perquè després tinguem temps que es refredi: en una cassola posem la poma tallada a trossos, el sucre (blanc o integral i la canyella). Ho posem a foc molt baix, tapat i deixem coure lentament i remenant de tant en tant fins que veiem que els trossos de poma ja s'han estovat.

- Mentretant anirem preparant la massa: en un bol, posem la farina, el sucre, la sal, i la mantega tallada a quadradets i amassem fins a obtenir una massa compacta i homogènia.

- Fem un forat al centre de la massa i afegim l'aigua a poc a poc, amassant cada vegada.

- Finalment, tornem a fer un forat al centre i incorporem el rovell d'ou. Amassem fins que la massa que obtinguem ja no sigui enganxosa i sigui més o menys elàstica i compacta.

- Fem una bola amb la massa, la tapem amb film de cuina i la deixem reposar a la nevera durant 30 minuts

- Mentretant, ja s'haurà acabat de coure la poma, que haurem estat remenant de tant en tant. Enretirem del foc i deixem temperar.

- Passats els 30 minuts de repòs de la massa, la treiem de la nevera. Dividim la massa en dues porcions, una d'elles una mica més gran que l'altra, i cadascuna d'elles l'estenem amb el corró, donant-li forma arrodonida de mida una mica més gran que la del motlle que utilitzarem.

- Escalfem el forn a 175ºC amb escalfor a baix.

- Embadurnem el motlle amb mantega i farina i folrem la base i els costat amb la porció de massa que hem fet una mica més gran. La massa ha de sobresortir una mica pels costats per poder-la segellar després.

- Quan el farcit ja estigui temperat, posem els trossos de poma cobrint tota la base del pastís. No posem el suc que hagin deixat anar. Tapem el pastís amb l'altra porció de massa. Segellem les vores del pastís unint la massa de sota amb la superior. Amb unes tisores tallem i enretirem l'excés de massa.

- Amb unes tisores, fem 5-6 talls al centre de la massa de forma radial, i obrim una mica els talls perquè no es tanquin durant la cocció.

- Fiquem el pastís a la part mitja del forn durant uns 45 minuts.

- Al final de tot, posem el grill durant uns 8 minuts per daurar la superfície.

- Treiem del forn i deixem refredar.

COMENTARIS: El farcit també el podem fer sense coure les pomes, posant-les en cru.

Amb les restes de la massa que hem retallat, podem fer unes galetes. Només hem d'estirar la massa amb el corró deixant-la amb un gruix de mig centímetre, tallem les galetes amb un tallpastes, les poseu sobre la safata del forn que haurem folrat amb paper de fornejar, les podem decorar amb encenalls de xocolata, ametlles filetejades, coco ratllat,..... i les fiquem al forn, preescalfat a 175ºC amb escalfor a dalt i abaix, durant uns 10 minuts o fins que estiguin daurades. Les deixem refredar sobre una reixeta.